7 vanlige strikkefeil og hvordan du retter opp i dem

Innlegget er sponset

Har du noen gang brukt timevis på å skape et vakkert strikkeprosjekt, bare for å innse at du har gjort en avgjørende feil som ikke kan rettes opp? Vi har alle vært der, viklet oss inn i en haug med garn og følt oss frustrerte og oppgitt. Men frykt ikke, strikkeentusiaster!

I dette blogginnlegget vil vi nøste opp i mysteriene bak de 7 vanligste strikkefeilene og gi deg idiotsikre løsninger for å fikse dem. Enten du er en erfaren strikker eller nettopp har begynt å strikke, vil denne informasjonen gjøre deg i stand til å overvinne hindringer og skape feilfrie mesterverk.

Strikking i feil retning 

En vanlig feil som både nye og erfarne strikkere har opplevd, er å strikke i feil retning. Dette uhellet, som ofte kalles “mammatabben”, oppstår når du legger fra deg strikketøyet midt i en rad, tar det opp igjen og uvitende begynner å strikke i motsatt retning.

Hvis du befinner deg i denne situasjonen, så frykt ikke! Det finnes en enkel løsning for å rette opp denne feilen og få prosjektet tilbake på sporet. Den beste måten å rette opp feilstrikking på er å ta av eller rive opp maskene helt til du kommer til det punktet der feilen oppstod. Selv om det kan virke uoverkommelig, gir denne metoden deg mulighet til å angre arbeidet ditt og gå tilbake til der du kom på avveie.

For å unngå at denne feilen skjer i fremtiden, er det viktig å være oppmerksom på arbeidsgarnet – det vil si garnet som er koblet til nøsten. Når du fortsetter å strikke, må du sørge for at arbeidsgarnet henger fra den siste masken du strikket. Denne masken skal være plassert på høyre pinne når du begynner å strikke igjen. Ved å være oppmerksom på plasseringen av arbeidsgarnet kan du unngå å strikke i feil retning og spare deg for frustrasjon og tidkrevende reparasjoner.

For tette masker. 

Hver strikker er unik, og noen har en tendens til å strikke tettere enn andre. Selv om dette kan virke som en bagatell, kan det føre til en vanlig strikkefeil – for stramme masker. Når maskene er for stramme, vil strikkepinnen slite med å stikke inn i masken, noe som skaper frustrasjon og kan ødelegge prosjektet. Men frykt ikke; det finnes måter å løse dette problemet på, slik at du kan fortsette å strikke uten problemer.

Det første du må gjøre for å fikse for trange masker, er å justere måten du holder pinnene på. I stedet for å skyve maskene ut på spissene, kan du prøve å skyve dem bakover på den bredeste delen av pinnen. Da får du mer plass til å la nålen gli lett inn i sømmen.

Deretter er det viktig å finne den rette balansen mellom å holde garnet løst og stramt nok til å lage jevne masker. Hvis du holder garnet for stramt, blir maskene strammere, så hold et avslappet grep. Løft høyre pinne forsiktig opp etter hvert som du hekler en ny maske, slik at den blir litt større. På denne måten får du løsere masker og unngår frustrasjonen ved å slite med å stikke inn pinnen.

Strikkingen blir bredere i kantene. 

Det kan være flere grunner til at strikketøyet begynner å bli bredere i kantene. En mulighet er at du ved et uhell kommer til å strikke inn i en maske to ganger, noe som skaper en utilsiktet økning. En annen vanlig årsak er at du slår om garnet, dvs. at du vikler garnet rundt pinnen uten å strikke en maske. Å dele garnet i to kan også føre til at kantene blir bredere enn ønsket.

Så hvordan kan du rette opp dette strikkeuhellet? Løsningen ligger i å identifisere årsaken og iverksette tiltak.

Hvis du oppdager at du har slått sammen to masker til én, er det første du må gjøre å ta opp og rette opp masken. Løs forsiktig opp den ekstra masken ved å vikle opp garnet og deretter strikke den riktig igjen. Hvis den utvidede kanten befinner seg i kanten av prosjektet, kan du sy den inn i en søm senere for å skjule feilen. Handle tittinngarn av god kvalitet.

Mistede masker. 

Uansett hvor lenge du har strikket, er det stor sjanse for at du har opplevd frustrasjonen ved å miste en maske. Det kan skje hvis du blir distrahert eller hvis garnet er glatt.  

Det første du må gjøre for å fikse en mistet maske, er å beholde roen og ikke få panikk. Det er en enkel feil som raskt kan rettes opp igjen. Det viktigste er å markere den tapte masken og strikke videre på pinnen eller omgangen til du er klar til å reparere den.

For å begynne reparasjonsprosessen trenger du en reparasjonsnål som ligner på en heklenål. Dette verktøyet vil hjelpe deg med å plukke opp den tapte masken. Før du begynner, må du sørge for at du har en maskemarkør for å hindre at masken rakner ytterligere.

Når du har markert den tapte masken med den låsbare maskemarkøren, tar du reparasjonsnålen og stikker den forsiktig inn i masken. Du bør nærme deg sømmen forfra og plassere den på spissen av venstre nål.

Å velge feil oppleggsmetode 

Som nybegynnere holder vi oss ofte til én oppleggsmetode for alle strikkeprosjektene våre. Dette kan imidlertid være en stor feil. Hvert mønster og garn krever en bestemt oppleggsteknikk, og det er viktig å følge instruksjonene for å oppnå best mulig resultat. Selv om et bestemt opplegg har fungert bra i et tidligere prosjekt, betyr ikke det at det vil fungere i alle prosjekter. 

Det er for eksempel forskjell på å legge opp en sokk og et teppe. Det er også forskjell på å legge opp til en lue og en genserutringning. Det er derfor viktig å forstå hvor viktig det er å velge riktig oppleggsmetode for hvert enkelt prosjekt.

Hvis du allerede har valgt feil oppleggsmetode, er svaret på hvordan du retter opp denne vanlige strikkefeilen enkelt: riv maskene og begynn på nytt. Det kan være kjedelig å angre arbeidet, men å fortsette med feil opplegg vil bare føre til flere feil og bortkastede anstrengelser.

Når du har begynt å strikke, vil du raskt oppdage om kastet du har valgt, ikke passer til prosjektet. Hvis maskene ikke sitter som de skal, eller hvis spenningen ikke virker som den skal, er det best å starte på nytt og velge en annen oppleggsmetode som er anbefalt i oppskriften eller strikkeanvisningen.

Ved å ta ut maskene og starte på nytt med riktig oppleggsmetode kan du få et vakkert strikket arbeid som lever opp til forventningene dine. Det er alltid bedre å bruke litt ekstra tid i begynnelsen enn å slite med feil opplegg gjennom hele prosjektet.

Kvinne strikker

Strikket stoff har hull i seg. 

Den vanligste årsaken til hull i strikkestoffet er at man strikker feil. Dette kan oppstå når du ved et uhell lager en ekstra løkke der den ikke skal være. For å unngå dette bør du alltid sørge for at garnet ligger bak når du strikker en maske. Når du strikker en maske vrang, skal du derimot sørge for at garnet ligger foran. Med denne enkle justeringen kan du unngå utilsiktede overslag og påfølgende hull i stoffet.

En annen vanlig årsak til hull i strikketøyet er m1-økningen. M1-økningen er en teknikk for å legge til en maske i arbeidet. Det kan imidlertid resultere i et merkbart hull hvis det ikke gjøres riktig. Når du tar ut en m1-økning, bør du derfor strikke i maskens bakre løkke. På den måten blir hullet mindre og strikketøyet får et mer sømløst utseende.

Hvis du har oppdaget et hull i strikketøyet ditt som du ikke har laget, og ingen av de ovennevnte løsningene virker, må du sannsynligvis strikke av. Oppheving innebærer at du løser opp maskene tilbake til det punktet der feilen oppstod. På den måten kan du rette opp feilen og strikke videre uten stygge hull. Selv om det kan virke nedslående å strikke om igjen, må du huske at det er en del av læringsprosessen, og at resultatet vil være vel verdt det.

Du tenker ikke på garnet på riktig måte. 

Et viktig aspekt å ta hensyn til er garnets vekt. Garn klassifiseres i ulike vektklasser, for eksempel lace, fingering, sport, kamgarn og bulky. Hver vekt har ulike egenskaper som påvirker hvordan det strikkede stoffet ser ut og føles. Hvis du velger riktig vekt, kan du få et plagg som enten er for tungt, for lett eller som mangler ønsket fall.

En annen faktor å ta hensyn til er garnets fall. Med drapering menes hvordan et strikket stoff henger og beveger seg. Noen garner har utmerket fall, noe som gjør dem perfekte til å skape flytende plagg, mens andre har mer struktur og egner seg bedre til strukturerte plagg som gensere eller luer. Ved å velge et garn med riktig fall kan du sørge for at det ferdige plagget både ser bra ut og føles riktig.

En annen viktig faktor er stingdefinisjonen. Enkelte garner har svært god maskedefinisjon, det vil si at de enkelte maskene er klart definerte og skiller seg ut. Denne egenskapen er spesielt viktig når du arbeider med kompliserte stingmønstre eller fletter. På den annen side kan garn med mindre definisjon gjøre stingmønsteret mer utydelig, noe som resulterer i et mindre visuelt tiltalende design. Hvis du legger vekt på maskedefinisjonen, vil strikkeprosjektet ditt skinne.

Tekstur er et aspekt som ofte overses ved valg av garn. Garn finnes i ulike teksturer, for eksempel glatt, fluffy eller lubben. Hver tekstur har sin egen unike effekt på strikketøyet. Glatt garn gir rene, polerte masker, mens fluffy garn gir volum og mykhet. Slubby garn, med sin uregelmessige tykkelse og tekstur, gir et mer rustikt og strukturert utseende. Hvis du tar hensyn til hvilken tekstur du ønsker i det ferdige prosjektet, kan du velge det garnet som passer best.

Nå som vi har forstått hvorfor det er viktig å vurdere garnet riktig, skal vi se på hvordan du kan rette opp denne strikkefeilen. Les deg opp på ulike garnvekter, fall, masketegning og tekstur. Mange garnprodusenter har detaljert produktinformasjon, inkludert anbefalte pinnestørrelser og strikkefasthet. Denne informasjonen kan hjelpe deg med å velge riktig garn til prosjektet ditt.

Nå som du har lært deg tipsene og triksene for å unngå disse vanlige strikkefeilene, er det på tide å sette dem ut i livet. Enten du er en erfaren strikker eller nettopp har begynt å strikke, vil disse tipsene spare deg for tid og frustrasjon. 

God strikking! Gi meg gjerne beskjed hvis du har spørsmål eller forslag til fremtidige innlegg.